Digitalisering i helsevesenet.

Jeg er utdannet IT-ingeniør (det hette ikke det da) og har jobbet med «EDB» siden 1979. I dag er jeg IT-sjef i en stor virksomhet med 1600 ansatte og leder en IT-avdeling med 12 ansatte. Det som forundrer/provoserer meg er hvor lite effektivt og digitalisert Norges helsevesen er i 2016. (snart 2017)

Min kone og jeg har i løpet av de siste 4-5 årene vært gjennom to ankelbrudd med tilhørende operasjoner og «installering av jernvarer» og ondartet føflekk-kreft, og vi har blitt kjent med hvordan vårt helsevesen fungerer på godt og vondt.

Jeg er kjent med hvor «hysterisk» forholdet er i samfunnet til digitaliserte helseopplysninger om «menig-mann», men ærlig talt!!!

Hver gang mine kone og jeg har vært på sykehus, så «rykker vi tilbake til start». Det oppleves som vi aldri har vært i kontakt med lege/sykehus. Alle opplysninger må registreres på nytt, hver gang vi er i møte med helsepersonell. For min del ble mine opplysninger registrert seks (6)! ganger på sykehuset når jeg brakk ankelen. Selv om «alt» ble registrert da jeg kom inn på akutt-mottaket, ble altså samme opplysninger registrert fem (5)!! ganger til i forskjellige sammenhenger. Det samme har skjedd med min kone ifm hennes ankelbrudd og kreftsykdom.

Hva er feil? Jo; vi klarer ikke å utnytte teknologi til det beste for pasient og lege. En god regel ifm data-lagring er at informasjon skal lagres en gang ett sted. Lagrer man samme informasjon to steder, er «moroa» i gang ved at man ikke vet hva som er originalen. Og det er også elendig ressursutnyttelse.
Og så et annet poeng: Såkalt «sensitiv personinformasjon» skal ikke være lett å få tilgang til. Men ærlig talt: det finnes faktisk tekniske løsninger i dag, som vil løse dette sikkert nok. Men, det kunne også vært løst slik at det hadde vært valgfritt for hver enkelt om helseopplysningene skulle være tilgjengelig digitalt eller ikke. Så; hva venter vi på?

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

2 svar til Digitalisering i helsevesenet.

  1. Heidi Lindblad sier:

    Amen! Dette har jeg også lurt på. Vi skriver snart 2017. Vi omgir oss med teknologi i bøtter og spann,- men når vi kommer innenfor døra på sykehuset brukes det unødig mye tid på repetert registrering, -som i ditt tilfelle 6 ganger… Tenk hvor mye tid til pasientene som hadde vært vunnet ved et mer effektivt registreringssystem!

  2. Reidar W. Holt. sier:

    Jeg er ingen ekspert ….. Men du har bare en ting og gjøre.. STÅ PÅ MED DETTE TEMAET!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s