Ledelse 12: Kommunikasjon

Det er lenge siden jeg har skrevet noe om mine refleksjoner om et eller annet tema, men nå skal jeg skrive noe om kommunikasjon.

Jeg vil starte med å påstå følgende: Vi kommuniserer som aldri før, og kommuniserer trolig dårligere enn noen gang tidligere!
I ei tid med mange raske og effektive kommunikasjons-kanaler, er det fare for at vi mister nyanser og valører i språket. Eks. tekstmeldinger, internett, twitter, FB, m.m.

På Latin betyr Kommunikasjon å gjøre felles. Men det er nettopp det som er utfordringen. Hva er det som gjør at vi i noen sammenhenger lykkes og i andre ikke? Vi tror folk er, og tenker, som oss selv, og det hindrer ofte effektiv og god kommunikasjon. Med andre ord har vi lett for å ta andre mennesker «for gitt».
Her er derfor noe å tenke på: Det viktigste ved all kommunikasjon er å høre det som ikke blir sagt.  (Peter Drucker) F.eks.: Kroppsspråk, tonefall, ord, pauser, rytme, blikk-kontakt, håndtrykk, gester.

Dette er et tema jeg kunne skrevet mye om, men jeg vil ta med noen punkter om Hinder for god kommunikasjon:

1. Egne holdninger
2. Ulike verdi- og virkelighets -oppfatninger
3. Stress
4. Ord, metaforer, fagspråk
5. Situasjoner/settinger
6. Makt
7. Personlighet
8. Kroppsspråk

Stemninger smitter, og foregår på et nivå som knapt er merkbart.Ved å lære oss å tolke disse signalene kan vi lettere forstå andres kommunikasjon, og trolig også vår egen.

??????????

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til Ledelse 12: Kommunikasjon

  1. Heidi Lindblad sier:

    Her har du samlet mye fornuftig onkel:-) Kommunikasjon som tema burde hatt mye større fokus… I eget hode, i parforhold, i familierelasjoner, i vennekretsen, i utdannelse og arbeidsliv:-) Vi går vel alle i noen feller, enten egne eller andres. Heldigvis er det slik at de fleste misforståelser eller kommunikasjonsproblemer lar seg løse, – nettopp med kommunikasjon. God kommunikasjon. Du verden så vanskelig det kan være å kommunisere! Rene hinderløypa å komme seg helskinnet gjennom en samtale noen ganger, mens andre ganger går det som en lek. Lettest å kommunisere ansikt til ansikt, – da går vi ikke så lett glipp av alt som står mellom linjene;-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s