Ledelse 7: tid.

Denne gangen skal jeg reflektere litt om tid.

Vi har aldri hatt så mye tid som nå, men aldri hatt så dårlig tid. Vi arbeider halvparten så mange timer som for 70 år siden. Hva kan årsaken være til at tiden ikke strekker til?

«Hastverk er den store trusselen» sier Guttorm Fløystad, professor i historie. Han fortsetter med å si at «vi trenger perioder for å gjenvinne langsomhet og sikre kvalitet».
Noe å tenke på?

Teknologien har vært med på å endre oss, uten at det skal brukes som en unskyldning for at en del mennesker har blitt hysterisk opptatt av hva teknologien gir oss av muligheter. Vi har fått et slags grenseløst samfunn, hvor de sunne grensene viskes gradvis vekk. Teknologien setter ikke grenser for arbeidet, den fjerner dem. Du er alltid tilgjengelig: på kontoret, på restaurant, i bilen, i sosiale sammenhenger, på toget, hjemme, i sengen. En av konsekvensene er at en del mennesker mister det vi før kalte folkeskikk.  Teknologien får førsteprioritet, uten at det virkelig er en nødvendighet. Slike mennesker glemmer at man kanskje befinner seg i en sammenheng med andre «virkelige» mennesker, som burde fått førsteprioritet.

En konsekvens av teknologien: – innskrenking av mennesker mentale frihet. Undersøkelser fra USA viser at mennesker i ansvarsfulle stillinger bruker 60 % av sin fritid på å fordøye dagens arbeid og å forberede morgendagens. Er dette sunt og bra?

Så hva kan vi som ledere gjøre med dette? Jo; vi kan gå foran ved  å være gode rollemodeller og ikke være krampaktig opptatt av duppeditter og dingser, senke skuldrene og ikke kreve at menneskene rundt oss skal være digitalt ajour til enhver tid, ta deg tid til menneskene du leder og senk farten av og til. 🙂

Hvordan vi opplever tiden er en konsekvens av hvordan vi ” forbruker” den. På Madagaskar har de følgende uttrykk: «Tiden kommer til oss, den går ikke fra oss.»

Her jeg bor har vi en lokal filosof som sier: «Livet består av korte frister, så i det lange løp burde man være sprinter.»

Til slutt tar jeg med et sitat fra en av mine gamle og dessverre avdøde musikalske helter, John Lennon:
«Livet er det som foregår mens du er travelt opptatt med å legge andre planer.»

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s